неделя, 3 януари 2016 г.

Тиквеник




Необходими продукти:

  • 1 пакет кори за баница
  • 1 кг тиква цигулка или матилда
  • 150 гр орехи 
  • 150 гр захар
  • канела
  • олио
  • пудра захар

Рецепта:

Това може би е възможно най-простата рецепта за тиквеник, но определено е сполучлива. Първо се заемаме с трудоемката задача да нарежем тиквата на средно големи парчета. Настъргваме тиквата и я слагаме да се задуши заедно с малко олио, захарта и канелата. Нормално е тиквата да си пусне вода, когато започне да поизвира, добавяме и орехите, като аз лично не ги смилан, а предпочитам да са начупени. Когато водата изври напълно, започваме да редим корите. Намазняваме си тава хубаво с олио, а относно корите аз завивам по две, за да не се къса тиквеника. Всяка кора намазвам или напръсквам с олио и слагам от плънката равномерно навсякъде. Навиваме и подреждаме в тавата отвън навътре като охлювче. Това продължава докато плънката свърши. След това напръскваме отновно отгоре с олио и слагаме да се пече на 180 градуса. Когато тиквеникът е готов го напръскваме с топла водичка и го покриваме с хавиена кърпа да се задуши и омекне.
* По желание може да го поръсите с пудра захар.



* Моята тиква излезе малко по-голяма, затова останалата част изпекох във фурната. Просто си обелваме тиквата, нарязваме я на парченца, покрива си тава със малко захар, нареждаме тиквата, която преди това се оваляли с канела и заливаме с 1ч.ч. вода и печем на 180-200 градуса. Когато е готова заливаме с разтопен мед и смлени орехи.


Тиквата е много комплексен продукт, може да се яде поднесен като десерт, както и като основно. Несъмнено обаче е особено подходящ за студените месеци!

Няма коментари:

Публикуване на коментар