четвъртък, 10 март 2016 г.

Ризото със зеленчуци и пилешки филенца


Днес ще ви представя една лесна за изпълнение рецепта, която не отнема много време, а е много ефектна. Много модерно стана в днешно време всички да правят ризото, вместо така познатия ни досега ориз. Точно затова реших да пробвам да приготвя и аз поне веднъж ризото. След първия ми опит, мисля всеки път така да приготвям ориз. Рядко правя ориз, защото все нещо не го правя като хората, този път определено се получи много вкусен.

Най-важното за ризотото е изборът на ориз - най-подходящи са арборио и канароли. Аз съответно като за първи опит нямах такъв, затова го правих с обикновен перлен ориз. Забелязах, че се готви по-бавно и изисква повече вода, може би защото не е подходящ за рецептата, но като вкус не отстъпва по нищо. Друго важно нещо за приготвянето му е бъркането. Ако на следвашия ден нямате мускулна треска на ръката, значи не сте бъркали достатъчно.

Аз реших да приготвя пилешки филенца със сушени домати в марината, върху канапе от ризото със зеленчуци.

Необходимите продукти са:

  • 1ч.ч. ориз
  • 1 глава лук
  • 1 морков
  • 1 чушка
  • 2-3 печурки
  • 1-2 скилидки чесън
  • 1 домат
  • бульон или вода
  • подправки/сол, черен пипер, мащерка, босилек, розмарин/

За филенцата са ни нужни горчица, мед, сушени домати в марината, соев сос и сухи подправки.

Рецепта:

Оризът за ризотото не мием, за да запазим нишестето в него. Първо загряваме зехтин, колкото да покрие напълно дъното на тенджерата/хубаво е да използвате съд с незалепващо покритие, за да не ви залепва оризът/. Първо запържваме лукът, малко след това добавяме моркова, чушката и печурките. Докато те се запържват, си пасираме един обелен домат, заедно с чесъна в блендер. Добавяме и тях в тенджерата и бъркаме, за да избри водата, която зеленчуците са си пуснали. Следва оризът. Слагаме го сух и не спираме да бъркаме. Хубаво е да се приготвим бульона предварително. Разтваряме бульончето в гореща вода. След като оризът стане прозрачен, започваме да добавяме бульона чаша по чаша. Слагаме първата чаша и бъркаме, когато изври, отново добавяме една чаша и пак бъркаме. Така правим докато оризът се сготви. Моят ориз пое около 4-5 ч.ч. бульон. Малко преди да е готово ризото прибавяме подправките. Конститенцията трябва е кашеста, но не твърде рядка. Аз оставих ориза в съда, в който го готвих да поизстине малко и през това време приготвих пилешките филенцата.

Слагаме в тиган с тефлоново покритие краве масло и зехтин да се загреят. Предварително овкусяваме филенцата с всички продукти. Слагаме ги да се запекат до златисто и от двете страни.

Финалът на нашата рецепта е презентацията. Не е като от Master Chef, но вкъщи всички го харесват. Успях да направя само две снимки, преди приятелят ми да нападне Ризотото. Мисля, че това е доказателството за успех!




Няма коментари:

Публикуване на коментар