сряда, 12 октомври 2016 г.

Домашен хляб със семена


Днес пътувайки си в метрото на път към вкъщи, ми попадна една доста интересна статия, която за пореден път потвърди мнението ми, че хляба, който купуваме, често не е това, което изглежда.
И така вървейки към кварталния магазин за хляб, реших, че вместо това, мога да си замеся сама хляб и то с малко продукти.
И така и стана, хляба замесен, стомасите пълни..

Необходими продукти:

500 гр. бяло брашно
7 гр. суха мая /едно пакетче/
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
350 мл. хладка вода
микс от семена

Рецепта:

Смесваме всички сухи съставки добре, след което оформяме кладенче в средата и наливаме водата. Разбъркваме до получаването на тесто, което прехвърляме върху плот, посипан с брашно. Започваме да месим тестото. След като добре сме омесили тестото, го намокряме и посипваме със семена, така че да полепнат добре. Аз използвах готов микс от семена /тиквени семки, слънчоглед, сусам/ и отделно добавих овесени ядки и маково семе.
Покриваме съда, в който ще се пече хляба с хартия за печене и оставяме тестото да втаса, покрито с кърпа. Когато си удвои обема или е напълнило съда е готово за печене.
Печем втасалото тесто на средна решетка без вентилатор, като от време на време проверяваме с клечка за зъби дали е готово.
Когато хляба ни е придобил приятна коричка, го вадим от формата, напръскваме го с вода и го покриваме с кърпа, за да омекне малко.
Не разрязвайте хляба преди да е изстинал, в противен случай няма да е толкова вкусен!

Няма коментари:

Публикуване на коментар