събота, 16 януари 2016 г.

Крем карамел



Необходими продукти:
  • 6 яйца
  • 600 мл. прясно мляко
  • 100 г захар
  • 1 ч.л. ванилия
       За карамела:
  • 6 с.л. захар
  • 1 с.л. лимонов сок
Рецепта:

Прясното мляко кипваме със захарта и ванилията. Разбъркваме няколко пъти, за да се разтвори захарта. Оставяме да се охлади. След това добавяме разбитите яйца и смества се разбърква много добре. Захарта за карамела и лимоновият сок изсипваме в малък метален съд и разтопяваме на котлона, докато се получи карамелен сос. Той се разпределя в купичките за крем карамел. Отгоре изсипваме внимателно яйчената смес и десертът поставяме в метална тава, в която се налива вода малко над средата на купичките. Крем карамелът се пече на водна баня при температура 160 градуса до зачервяване на крема. След това фурната се изключва и десертът се оставя да се охлади в нея.
* Най-важната тънкост при приготвянето на крем карамел е водата в тавата да не завира, за да не се образуват шупли. Наблюдавайте крем-карамела и ако водата завира, допълнете с чаша студена вода или намалете фурната

Няма коментари:

Публикуване на коментар